IPC’den daha doğrusu en havalısından ingilizce adıyla bahsedecek olursak İstanbul Parenting Class‘tan, ilk açıldığında bahsetmiştim buralarda. (Linki de tam olarak buradaymış.)
IPC’nin yayınladığı makaleler arasında “baba olmak” veya “babalar”la ilgili olanların olduğunu öğrendim. (Durup duruken öğrenmedim; kendileri söyledi) “Babaolmak.com’a koymak istersen dükkan senin” gibi bir tavırlarının olduğunu da gördüğümden hiç zaman kaybetmeden hemen birini sizlerle paylaşayım istedim.
IPC’nin kurucularından Gelişim Uzmanı Psikolog Sinem Olcay imzalı yazıyı aynen kopyalayıp yapıştırıyor; ellerine sağlık diyorum.
Son yıllarda hem dünyada hem de ülkemizde babalık rolünde büyük değişiklikler olmaktadır. Birkaç kuşak önceki babalar, kendilerini ebeveynlik rolünde annenin yanındaki ikincil kişi olarak görüyorlardı. şimdilerde ise çocuklarının bakımında birincil rolü üstlenen pek çok baba bulunmaktadır.
Araştırmalar ne diyor?
Babaların bebek bakımına dahil olmasının etkisini inceleyen araştırmalar çocuk gelişimindeki kazanımlara işaret etmektedir. Örneğin, bebeklik döneminde babası ilgili olan çocukların, okul yaşlarında sadece IQ bakımından değil espri anlayışı, dikkat süresi ve öğrenme hevesi bakımından da avantajlı durumda olduğu bulunmuştur. Bu çalışmalar babanın çocukla vakit geçirmesinin çocuğun ufkunu genişlettiğini göstermektedir: çünkü babanın ilgili olduğu ailelerde çocuğun hayatında özdeşleşecek tek bir kişi yerine iki önemli yetişkin bulunmaktadır. Ayrıca bu çalışmalar, eğer baba ilgiliyse çocuğun arkasında hissettiği desteğin daha sürekli olduğunu göstermektedir. Hatta yapılan araştırmalardan biri, babanın ilgisinin ergenlik döneminde çocuğun kendi değerlerine daha kolay sahip çıkmasını sağladığını ve arkadaş baskısına direnme gücünü arttırdığını göstermiştir.
Babalar yeni işlerini öğrenebilmek için fırsat istiyor !!!
Pek çok baba, bebeğini hastanede ilk kez gördüğünde içinden taşan dalga şeklinde bir mutluluk ve coşku duygusu hissettiğini söylemektedir. Bu aşamadan sonra önemli olan şey, babalara bebekleriyle ilgilenebilmeleri için fırsat tanınmasıdır. Pek çok araştırma, yenidoğan döneminde bebeğin davranışlarını gözlemleme şansı verildiğinde babaların bebeklerini anlamaya daha hevesli ve bebeğin ağlamalarına daha duyarlı hale geldiğini göstermiştir. Bebekle vakit geçirme fırsatı yakalayan babalar, bebeğin davranışlarına çok daha hızlı şekilde cevap vermektedir. Ayrıca, bu babalar bebeğin ne zaman gazının çıkarılacağını, bebekle ne zaman konuşulacağını ve bebeğinin altının ne zaman değiştirileceğini kısa zamanda öğrenmektedir. Yani, yenidoğan döneminde bebeğin davranışsal ipuçları babayla paylaşıldığında baba, bebek için önemini daha iyi fark etmekte ve bunun sonucu olarak bebeğin kendine özgü âdiliniâ öğrenmeye çalışmaktadır. Bu çalışmalar, âErkekler bebeklere bakamazlar.â şeklindeki önyargıların doğru olmadığını göstermektedir. Erkeklerin ihtiyacı olan tek şey baba olarak yeni işlerini öğrenmelerine fırsat verilmesidir.
Emzirilen bir bebeğe babalık yapmak mümkün mü?
Bebek bakımını eşit şekilde paylaşmak isteyen yeni anne babaların sıklıkla sorduğu sorulardan biri şudur: âEğer anne emziriyorsa baba besleme işini nasıl paylaşacak?â
Hastaneden eve dönülen ilk günden itibaren baba, annenin emzirirken rahat edebileceği doğru pozisyonu bulmasına yardımcı olarak ve beslenmeler için bebeği beşiğinden alıp anneye getirerek tüm aile için büyük bir fark yaratabilir. Annenin sütü bollaştıktan sonra ailelerin bebeği beslemek için emzirmeyle birlikte biberon kullanmaya başlaması önemlidir. Bu sayede, babanın besleme sürecine dahil olma şansı artar. Biberona geçmek için en doğru zaman, bebeğin emme konusundaki rolünü tamamen öğrenmesinden sonradır- emzirme uzmanları biberon ya da emziği tanıştırmadan önce 4 ya da 6 hafta kadar beklemeyi önermektedir. (İPC’de ailelerle yürüttüğümüz çalışmalardan, günde bir ya da iki besleme biberonla olacak şekilde bebeklerin 3-4 haftalıkken biberona rahatlıkla geçebildiğini ve anne memesiyle diğer memeleri karıştırma problemi yaşamadıklarını görmekteyiz. Bebek, anne memesinden beslenme konusunda iyice hevesli hale geldikten sonra biberona geçmek mantıklı gözükmektedir. Biberona geçişi bekletmek bazen sorun yaratabilir: bazı bebeklerin 4 haftadan sonra biberona ya da emziğe geçme konusunda zorlanma yaşadıklarını görmekteyiz.)
Babalar biberona anne sütü koyarak bebeklerini güvenle besleyebilirler. Eğer biberon baba tarafından günün sonunda ya da gece beslenmelerinden birinde veriliyorsa bu annenin fazlaca ihtiyaç duyduğu dinlenme ihtiyacını karşılayacaktır. Ayrıca, baba için bebeğiyle baş başa kalıp bebeğini tanıma şansı yakalamak çok keyif verici bir deneyimdir. Bebek bakımı konusunda rolü paylaşmak sadece babaya bebeğini daha iyi tanıma şansı vermekle kalmaz, kendisinin yardıma muhtaç, bağımlı, minik bir varlığa bakım veren bir kişiliğe nasıl dönüşebildiğini de daha iyi anlamasını sağlar.
Bebekler babalarını ne zaman tanır?
Bir bebek 2 haftalık olduğunda babasının sesini öğrenir ve bu sesi diğer erkek seslerinden ayırt edebilir. Dört haftalık olduğunda ise anneye, babaya ve yabancılara karşı öngörülebilir davranış farklılıkları gösterir. Bir bebeğin kiminle olduğunu görmeden, davranışlarını gözlemleyerek annesiyle mi, babasıyla mı yoksa bir yabancıyla mı iletişim kuruyor anlayabiliriz. Genelde babaylayken bebeklerin omuzları kabarır, yüzünde hevesli bir bekleyişin ve oyun isteğinin ifadesi olur- kaşları havadadır, ağzını açar, gözleri parlar. Babasının sesini uzaktan duyduğunda bile bu hevesli bakış fark edilir. Dört haftalıkken, babasından annesine göre daha heyecanlı bir ses tonuyla konuşmasını beklemeye başlar. Babanın görüntüsü uzaktan belirdiğinde bebeklerin kendine özgü beden dili âİşte buradasın! Hadi beni al!â der.
27 Mar 2009 at 08:54
Merhabalar,
Yazıyı okudum Fakat şuna katılmıyorum.Eğer bebeğiniz anne sütünü ,annesini ememrek rahatlıkla alıyorsa neden bebeğe biberon ve ya emzik alıştırılsın.Babalar bebekleriyle konuşarak,şarkı söyleyerek,onları kucaklarına alarak,altını değiştirerek,uyumasına yardımcı olarak,yıkayarak ……gibi başka bir sürü şey yapabilirler. Ama bebeğiniz anne sütünü annesini emerek alabiliyorsa ve gerekli bir durum yoksa bebeğinizi biberona alıştırmak çok gereksiz ve hatalı bir durum.Eğer biberona 4-6 hafta arasında alıştırdığınızda bebeğiniz annesini emmekte sorun çıkarabilir.Öünkü biberona alışan bebek, annesini emmekte sorun çıkarır..Emzirme danışmanlarının hangisi 4-6 haftalık bebeğe acaba biberon verdirir?Gerçekten IPC nin bu tip bir öneride bulunmuş olması beni gerçekten şaşırttı.Yeni doğum yapmış annnelerin bebeğini emmesi için gösterdikleri çabayı görseler ,herhalde bu şekilde önerilerde bulunmazlar…
sevgiler….
27 Mar 2009 at 17:17
Esra Hanım Merhaba,
yorumunuzu okuduktan sonra yazıya tekrar baktım da, yazıda da bebeginizi 4-6 haftadan once biberona alistirin denmemis ki. Bebegi belli bir sure icerisinde biberona alistirmazsaniz sonrasinda biberonu kabul etmeme ihtimali var, sanirim bunu vurgulamaya calismislar.
Bebegi biberona alistirmak ise anne ve babanin, bebegin 6 ay suresince anneye bagimli olmasi ya da olmamasi konusunda yapmalari gereken bir secim.
Kizimi emzirmek konusunda gercekten cok ciddi sorunlar yasadim ama israrla emzirdim ve 18 aya yakin da sut verebildim. Yine de fikrim annelerin ve babalarin en azindan bebeklerinin sadece anneye bagimli olmadigini bilme haklari oldugu yonunde.
sevgiler
27 Mar 2009 at 22:32
Merhaba,
özellikle yazının ilk paragrafından sonra düşündüm de; bizim Zeynep’ler çok şanslı!
Ve daha önceki iki yorumun üstüne söyleyebileceğim şey şu: Zeyno 19. ayını doldurmak üzere ve hala emiyor. Ama bana bu kadar (!) bağımlı olmasını istemezdim. Keşke doktorumuzun daha doğumdan sonraki ilk haftada önerdiği gibi, hiç olmazsa günde 1 kez sütümü O’na biberonla babası verseydi.
28 Mar 2009 at 16:59
2 aylık bir oğlum var ve emzirme konusunda büyük sorunlar yaşıyorum ve nedenine gelince hastanede sarılığın daha kolay atlatılması için biberonla mama verildi.evet sarılığı atlattık ama uzun bir süreç olan emzirme yolunda beni bir başıma bıraktı bu biberonla mamayı veren zihniyet ha sarılık mı olsaydı iyiydi cevabını veremiyorum çünkü sarılık 1 ya da 2 haftalık bir süreç tamam ışıkların altına yatmasını istemezdim belki ama bebeğin beslenmesinin aksak yönü çok meşakatli ve zor. emzirmek için yapmadığım kalmıyor yaşayan bilir…biberonu çok kıskanıyorum ve annelere tavsiyem emzirmek bebeğinizle aranızdaki en büyük bağ ve babaları beslenme işine dahil etmek adına biberon vermeyin ama uyutabilirler altını alıp banyo yaptırma işiyle ilginebilirler…
02 Nis 2009 at 14:26
Benim de 15 aylik bir kizim var. Hala son surat emziriyorum… Biberon da hic vermeyi beceremedik… Biz de biraz gec biberon deneyenlerdeniz :)
Fakat kizim Ada babasina cok duskun… Onun babasi oldugunu cok kucuklukten beri biliyor. Geceleri kalkip anneye yardimci olmak, bunun bir gorev degil de sevilerek yapilan birsey oldugunu hissetmek ve hissettirmek, cocuklariyla oyun oynamak, uykuya dalarken yanlarinda olmak gibi bircok sey babalara has olabilecek aktiviteler bence…
Baba-bebek arasi olusacak bag (anne olmaksizin) en az anne-bebek arasi olusacak bag kadar onemli. Bir de babalarin bebekle annelerden ortalama 9 ay kadar sonra tanistiklarini goz onune alacak olursak, onlara verebilecegimiz tum destegi vermeliyiz.
Biberon isini becerebilenlere de ozenmiyor degilim :) Ama sanirim her bebek kendine oz…
sevgiyle