Deniz’in hamilelik boyunca çektiği belki de tek sıkıntı ayaklarının şişmesi oldu. Havaların ısınmasıyla birlikte, bir de son iki haftaya yaklaşmamız da eklenince Deniz’in bakıp bakıp güldüğü kocaman ayaklar oluşuverdi. Hamileliğin özellikle son 3 ayında sıkça rastlanan bir durum olan şişen ayaklar ve bacaklar konusunu araştırdım ben de. Babaolmak.com’u takip eden ve yakın zamanda kendisi veya eşi doğum yapacak müdavimlerimiz var malum… Maksat, Google başında geçirdiğim süre hepimizin işine yarasın… (Aşağıda çevirdiğim ve derlediğim bilgiler 6-7 yabancı siteden alıp, derleyip topladığım bilgiler olup, malumunuz ben doktor filan değilim dolayısıyla aşağıdaki öneriler -hoş hiçbiri radikal şeyler değil- arasında sizi zorlayan, düşündüren, tereddüt etmenize sebep olan öneriler varsa, lütfen doktoruza danışın, beni kaale almayın)
– Dediğim gibi ayakların son aylarda şişmesi çok sık rastlanan bir durum. Vücut hamilelikte normal kan ve su miktarının 1,5 katına çıkarmış. Alınan kilonun yaklaşık %25’i bu fazla sıvılar olabilirmiş.
– Ödem olarak da adlandırılan bu şişlikler genellikle eller, ayaklar, bilekler, bacaklar ve yüzde görülürmüş. Ama özellikle vücudun alt yarısında rastlanıyor.
– Vücuttaki bu ekstra fazla sıvı, vücudu yumuşatıp, bebek içerde büyüdükçe vucudun esneyebilmesini sağlayıp sonrasında da doğum esnasında rahim kaslarının genişlemeye hazırlanması için önemliymiş.
– Vücudun orta bölgesinde kocaman bir ikinci kişinin bulunuyor ve özellikle orta bölgede vucuda baskı uygulayıp damarların daralmasına sebep olduğundan vücudun alt bölgesinden yukarıya doğru olması gereken kan akışı zorlanıyor ve sıvı aşağılarda hapsolabiliyor, bu da ödeme yani şişliklere sebep oluyor.
Vücuttaki bu şişlikler ne zaman meydana geliyor?
– Yaz sıcağında
– Uzun süre ayakta kalındığında
– Gün boyu koşturulduğunda
– Potasyumu düşük bir günlük menüde
– Fazla kafein tüketildiğinde
– Fazla tuz tüketildiğinde
!!! Bu arada özellikle eller ve yüzde çok ani şişmeler olduğunda mutlaka doktorunuza ulaşmanız öneriliyor, normal şişmenin dışında ciddi sorunlaın habercisi olabilirmiş.
Peki ne yapmak lazım şişmeler konusunda?
– Uzun süre ayakta kalınmayacak
– Sıcak havalarda dışarı çıkılmayacak
– Dinlenirken ayaklar havaya kaldırılacak, ancak bilekler birbirinin üzerine konmayacak,
– Dinlenirken sol yanınıza yatmanız tavsiye ediliyor,
– Rahat ayakkabılar giyilecek, topuksuz tercih edilecek,
– Destekleyici tayt ve külotlu çoraplar öneriliyor. Ancak hiçbir şekilde bilek ölgesini sıkmaması lazım. Bir de eğer yataktan kalkmadan, sabah uyanınca giyilirse, ayağa kalkınca kan aşağılara hucum etmeden giyilmiş olmaması sebebiyle ayağa kalkınca şişmelerin azalması mümkün olabilirmiş.
– El ve ayak bileklerini sıkan kıyafetlerden kaçınılacak,
– Mümkünse havuzda uzanmap veya yüzmek öneriliyor.
– şişen bölgelere soğuk kompres uygulanabilir,
– Oturduğunuz veya uzandığınız yerden bile olabilir basit esnetme haraketleri yapabilir, ayaklarınızı yukarı aşağı bilekten esnetebilir, sağa sola döndürebilirsiniz,
– Varsa eşiniz, partneriniz ara ara ayaklarınızı ovabilir, bu ayaktaki kan akışını hızlandırıp, biriken sıvıların dağılmasına sebep olabilir,
– Bol bol su içilmesi öneriliyor. (Kulağa ters geliyor değil mi…)
– Tuz her ne kadar ihtiyaç olsa da kullanımının abartılmaması öneriliyor.
Peki bu fazla sıvılar ve şişliklerden ne zaman kurtulunacak?
– Doğumla birlikte. Özellikle normal doğumun ardından 1-2 gün içinde ödemler kaybolmaya, vucut fazla sıvıları böbrekler vasıtasıyla atmaya başlıyor. Damarlardan dokulara sızan fazla sıvılar damarlara geri dönüyor ve fazlalıklar vücuttan atılıyor. Sezaryen vakalarında ve damardan fazlaca sıvı verilmesini gerektiren durumlarda biraz daha fazla da sürebilir, bir kaç haftayı bulabilirmiş ancak vucut kendini hızla toparlıyor bu bir gerçek.
Sonuç itibariyle “Aman Tanrım! Ayaklarım hızla büyüyor… Patlayacaklar galiba!” gibi bir durum yok. (Önerim, kumsalda filan çıplak ayak geziyorsanız, kendi ayak izlerinize çok takılmayın… :) (Mümkünse iz bırakıp çevre halkını korkutmamanızı da öneririm ma kumsalda çıplak ayak gezinti fırsatı da kaırılmamalı… )
20 Haz 2007 at 13:06
Haşladığın patatesin suyuna ıhlamur ilave edip soğumasını bekleyin, ayaklarını bu suda dinlendirmek iyi geliyormuş. Nedenini açıklayamayacağım 4 yıl evvel kendim hamile ve şiş ayaklıyken bunu TV’de bir belgeselde seyretmiş ve denemiştim… Bir mucize beklemeyin ama faydalı olacaktır.
Ayrıca ayaklarınızı uzatın derler ya… Dizinizin altından bileğinize kadar tüm bölgenin iyice desteklenmesi gerekiyor, aksi takdirde hiç bir faydası olmaz.
20 Haz 2007 at 20:23
“Varsa eşiniz, partneriniz ara ara ayaklarınızı ovabilir, bu ayaktaki kan akışını hızlandırıp, biriken sıvıların dağılmasına sebep olabilir” cümlesini okuduktan sonra eşimin Fatih’cim ayaklarımı ovarmısın çok rahatlatıyor beni demesine hak verdim yani.
Birde eğer uzun yolculuğa falan çıkılacaksa anne adayları mümkünse arabanın arka koltuğunda oturuyor, ayaklar uzatılıyor ve 2-3 saatte bir durup 10 dk’lık yürüyüşler yapılması gerekiyormuş. Bunun nedeni de gebelik dolayısı ile pıhtılaşma kolay hale geldiğinden bacaklardaki toplar damarlarda pıhtı oluşabilmesi imiş. Eğer böyle bir pıhtı oluşursa yerinden kopup akciğer damarını tıkayabilir (=pulmoner emboli deniyor) ve hayati sorunlar oluşturabilirmiş. Dikkatli olmak gerek!
08 May 2008 at 16:40
ben hamile değilim ve doğum yapalı 3 yıl oldu ama ayaklarım ve bacaklarım çok şişiyor ne yapmalıyım duyduğuma göre maydonoz suyu içiersem ödemler atılıyormuş idrar yolu ile bunu yarından itibaren deniyeceğim ama başka yapabileceğim bişeyler varmı onu merrak ettim tşk ederimn
14 Tem 2008 at 20:46
Yazilarinizi okudum.Paylastiginiz bilgiler icin cok tesekkur ederim.Yazilarinizin
devamini bekliyorum.Iyi calismalar.
27 Ağu 2008 at 07:26
şişik ayaklara dikkat etmek gerekiyor.
Anne&Baba adaylarının yüreğine korku salmak istemem ama;
Eğer şişlikler bileklere ve kaval kemiklerine tırmanmışsa, zaman zaman gözlerin önünde yıldız geçitleri oluyorsa (yüksek tansiyon) veya ölçümlerde tansiyon yüksek çıkıyorsa (bazen doktor kontrollerinde tansiyon normal olabiliyor, en iyisi bir tansiyon aleti alıp, sık sık tansiyon kontrolü yapmak) biraz endişelenmek gerekebilir (http://en.wikipedia.org/wiki/Pre-eclampsia).
Yukarıdaki belirtileri görürseniz eğer doktorunuza ayrıntılı bir şekilde açıklayın. Kendisi gerekli testleri yapacaktır. Yapmazsa, doktorunuzu değiştirin :)