Birkaç haftadır ertelediğimiz “hastane turu”muzu bugün yaptık. Doktorumuz, fırsat bulduğumuzda seçtiğimiz hastaneye gitmememizi, odalarını görmemizi, anestezi uzmanı hekimleriyle görüşemizi, sigorta vb. gibi konularla ilgili sorularımızı sormamızı söylemişti. (Bir yandan da hastaneye gerektiğinde kolay ulaşmakla ilgili bir tatbikatta sayılabilir bu)
Olayı tatbikat ciddiyetinde yapmadık elbet. (Hatta abartıp ayrı ayrı gittik) Deniz haftalık NST’ye gitti ve kızımızın saklambaç sever yanıyla tanıştı. NST öncesinde kek filan yemesine rağmen inatçı kızımız hareket etmeyip biraz fazlaca uğraştırmış annesini, ardından hastanede buluştuk.
Özel sigortamızla ilgili kısıtlardan dolayı doğum için seçebileceğimiz çok hastane yoktu. İki alternatiften daha eski bir hastane olan Memorial’ı seçtik. Anadolu yakasında oturduğumuz düşünülürse Avrupa yakasındaki bir hastanede karar kılmak biraz cengaverce görünebilir. (Ama çok özel bir sürpriz olmaz da kızımız “Yeter, çıkarın beni buradan” demezse sorun olmayacak…
Gelelim hastanede neler yaptık konusuna:
– Öncelikle kaybolduk. (Hastanenin içinde) 3 ayrı blık ve hepsini birbirine bağlı koridorlar var.
– Sonra buluştuk :)
– Doğum sonrası kalınan odalardan birini gördük. (Bildiğin oda işte)
– Anestezi Uzmanı Dr.Sevda Hanım’la tanıştık. (Bir iki basit soruya cevap verdi Deniz)
– 7-8 Kişilik bir anestezi ekipleri oldugunu öğrendik. Yılda yaklaşık 1000 kadar epidural anestezili sezeryan yaptıklarını öğrendik. Genelde “kombine epidural” yapılıyormuş. Full narkoz – epidural oranı nerdeyse biribirine eşit gibiymiş.
– Anestezi öncesi son 8-10 saat yemek yok, son 3-4 saat içmek yok. (Doktorumuz daha garantici olduğundan son 10 saat yeme ve içme yok demişti bize – Sebebi, doğum sonrası tuvalet ihtiyacının da olmaması)
– Epidural’in artık çok daha gelişmiz malzemerle yapıldığı, sonrasında yaşanan başağrısının bile çok azaldığını öğrendik.
– Dışardan bir anestezistle de hiçbir şekilde çalışmıyorlarmış. (Çok mantıklı sebepleri var)
– Sonra hasta kabul ve rezervasyon birimiyle konuştuk. Ki doktorumuz zaten çoktan arayıp doğumla ilgili rezervasyonu yaptırmış.Â
– Bu sırada bebekle ilgili normal masrafın 650 YTL oldugunu öğrendik. (Bir çok özel sigorta “annelik” veya “doğum” paketinde sadece annenin masraflarını karşılıyor. Siz her durumda bebekle ilgili masrafları karşılıyorsunuz. (Bu bebek milleti de ilk 14 gün sigorta ettirilemiyor bu arada) Bu meblağnın içinde aşıları, anneyle birlikte hastanede kalışı vb. vb. varmış.
– Ardından sigorta bankosuna gidip sigortamızla ilgili detayları gözden gecirdik.
– Son olarak da şu anda oda rezervasyonu yapılamadığını doğumdan bir önceki gün yapılacağını öğrendik.
Normal şartlarda, ilgili gün 06.30 – 07.00 gibi hastanede olup “yatış” yapılacak, odaya yerleşilecek, ardından operasyon için hazırlıklar yapılacak, 08.30’da da operasyona girişilecek. (Kendi doktorumuzun demesi 08.42-08.47 civarı da kızımızın 9 aylık esareti son bulmuş olacak)
Hastane gezimiz esnasında bizi yalnız bırakmayan, “Turist Ömer Memorial’da” rahatlığında bir deneyim yaşamızı sağlayan, her sorumuza cevap veren veyahut cevap verecek kişiyi buluveren Kurumsal İletişim’den Ceren Erdem arkadaşımıza ne kadar teşekkür etsek azdır. (şimdi reklam yaptığımı söyleyenler çıkacaktır ama bakınız yazının içinde hastanenin web sitesine link bile vermedim)
14 Haz 2007 at 21:18
Öok iyi yapmışsınız, bizim böyle bir şansımız yoktu. Ben size bizim olayı anlatayım, gerekli dersleri çıkarırsınız artık :)
Doğumdan 8 saat soonra hoşaf ve şekerli bizküvi yedirdiler ve hoşafı artık dilediğim kadar içebileeğimi söylediler. Eğer bilseydim kendim evde bol ve daha özenli bişeyler hazırlardım. İçme suyu 5lt bulundurmakta şiddetli fayda var. Anne sezeryan olunca doğrulup su içmek zor o yüzden pipet ya da kaşık bulundurun. Refakatçi eşim olmak istese de anneden daha iyi bir refakatçi olamaz. Baba arabada uyudu, anneler başımızda nöbetleşe bekledi. Baba 22 ağustos gecesi arabada donduğunu beyan etti :)) Anneye verilecek hediye ve çiçeğin hazırlanması unutulmasın lütfen. Ameliyat sonrası annenin ayakları buzzz olur, uygun sıkmayan bir çorap. Fotodan anlaşıldığı üzere orta boy bir yetişkin hasta bezi. Biz hemşireleri beklemeden sık sık alt temziliği yapmıştık. Kolonya.Emzirme şekillerini gösteren mini bir kitapçık. Biz klasik emzirmeyi 3 ay uygulayamadık. Öanta stili ile emzirmiştim, emzirmek için biraz sert ama küçük bi yastık. Anneye bolca atlet, 3-4 yedekli pijama. İnce ve emzirmek için açılması uygun olmalı. gecelik almayın işe yaramıyor. ter ve sıcak basmaları sebebiyle mini el havluları. bu havlular sıcak suda bekletilip göğüse konduğunda süt üretimini ve akışını hızlanırıp rahatlatıyor. emzirmeden hemen önce uygulanması çok yararlı oluyor. ayrıca göğüs temizliği sağlıyor. saçalr kesilmemiş galiba ::)) tarak, toka o zaman. bebişe pazenden ince bir sarmalama örtüsü ve 3-4 takım koyun.eldivenlerinin içini temizleyin.
ay ben sazı aldım elime gene doldurdum. aman bişeyleriniz de eksik kalsın anınız olsun değil mi? :))