“10. Ay Biterken”; “Bir Doktor Kontrolünün Daha Ardından” gibi başlıklar da olabilirdi, hatta belki de “Artık Hep Beraber Aynı Sofrada” da denilebilirdi başlıkta… Bu ayki kontrolümüzde aldığımız en temel bilgi ve son zamanların en mühim gelişmesi bu… Artık karman çorman bulamaçları bırakıp kızımız bizle birlikte sofraya oturup bizle (neredeyse) aynı şeyleri yiyebilecek…
– Artık eskisi kadar hızlı kilo alınmayacak… Son bir ayda yaklaşık 200gr almış ve 9290gr olmuş
– 73,5cm boy ile upuzun bir kız kendisi artık
– Kafa cevresi de yaklaşık 47cm (Bir takım kıyafetlerin kafasından geçmemesini açıklıyor bu)
Bu aralar biraz huzursuz uyuması yeni çıkmaya çalışan dişlerle ilgililendirildi; bacağındaki ufacık egzama beyaz ve hassas tenli olmasıyla ilgilendirildi ve nemlendiricinin yanı sıra bir hafta süreyle kortizonlu bir krem kullanılacak. (Hassas ciltli bebeklerde ilk iki sene görülen normal bir durummuş)
Dediğim gibi, bizimle nerdeyse aynı şeyleri yiyebilir durumda… En önemli konu yemeklerinde kullanılan yağın pişmemesi. Yani yemek yağsız (ve tabii ki tuzsuz) pişirilir ve tabağında yağlandırılırsa, bizim yediklerimizi yiyebilecek. Az sayıdaki “yenmeyecekler listesi”nde patlıcan, bal, süt gibi ürünler var… Ki son zamanlarda bulamaçları yerken direnmeye başlayan küçük hanım karman çorman olmayan sebze yemeklerini ağzını kocaman açarak yalana yalana yutuyor. (Bakınız taze fasulye, bakınız bezelye…)
Pekmezden pek hoşlanmadığını söylediğimizde, doktorumuz mutlaka vermeye devam etmemizi öğütledi. Birşeylerin içine karıştırmadan, sulandırarak olsa da pekmez verilecek…
Öte yandan mümkün olduğunca organik sebze ve meyveler yedirilecek -ki zaten öyle yapıyoruz- ancak harbiden organik olup olmadığını hiçbir zaman bilemeyecek olmamız da “bu takıntının sonu yok ki” diyerek kendi kendimize bertaraf edildi. (Bu arada Cumartesileri şişli’de kurulan organik pazar neredeyse tüm tezgahlarıyla tam kadro Ümraniye, İkea’nın yanındaki Meydan Alışveriş Merkezi’nde (1-19 Mayıs tarihleri arasında) pazarda imza kampanyası başlatılmış, haftanın bir günü sabit olarak pazar kurulması için imza toplanıyor, yolu düşenlere duyurulur)
06 May 2008 at 23:28
Hmmm. Bu hafta yine rutin İkea ziyaretimi yapacağım, gittiğimde atayım imzamı ben de:)
06 May 2008 at 23:30
Boş geçme; en organiğinden muz da al… Gerçek muz tadının nasıl bir şey olduğunu hatırla… ;)
08 May 2008 at 17:14
Dizlerde ve hatta dirseklerinde egzama sorunu benim kızımdada var maalesef.
Doktorumuz hipokort vermişti kortizonlu ilaç olarak , kızarıklık başladığı an sürüyorum hemen geçiriyor ve birdaha sürmeme gerek kalmıyor çünkü bu tür ilaçların 1 haftadan uzun süre kullanımı iyi değilmiş. Aslında hiç kullanmak zorunda olmasam keşke ama mustelanın atopik ciltler için olan kreminden doktorumuzun önerdiği basiscreme kadar cildinin kurumasını önlemek için her türlü şeyi denedim ama hiçbirşey fayda etmiyor ve çareyi yine hipokort sürmekte buluyorum.
09 May 2008 at 07:46
ben pekmez’e takildim. niye illa verilmeliymis? ilk kez duyuyorum. ben Amerika’da oturuyorum mesela ve daha hic bir yerde ne okudum ne duydum boyle bir seyi. pekmez’in Ingilizcesi molasses sanirim. Demir orani mi yuksek acaba?
organik konusunda haklisiniz. ben de nerdeyse 100% organik gidalarla besliyorum 20 aylik oglumu ama bu konu cok karmasik, standartlar farkli, uygulamalar farkli, ayrica her gidada ayni derecede fark olmuyor. pek cok gidada ise tad farki yok ama biraz daha gonul rahatligiyla yigiyorsunzu, biliyorsunuz ki ya da umid ediyorsunuz ki icinde sagliga zararli kimyasal maddeler yok.
blogunuz cok hos bu arada. tebrikler!
12 May 2008 at 15:16
Sn. Baba,
Artık vermiş olduğunuz ölçüler doğrultusunda kıyafet alacağız. Emin olabilirsin.
Tabi satıcıya “9290 gr, 73.5 santin boyunda, kafa çevresi 47 cm olan bir kız bebek için elbise istiyoruz” dediğimizde ne cevap alacağız onu da merak ediyorum :-)
12 May 2008 at 20:00
Pekmezi kahvaltı öğünlerinde, ihlamur cayıyla veriyorum ben sorun yasamıyoruz cok sukur:)
13 May 2008 at 09:50
benim oğlumda da atopik dermatit var. biz mustela’nın stelatopia’sından çok memnunuz. atopi için denemekte fayda var…