Bebeğiniz artk çok daha uzun süreler uyanık kalıyor. Bu süre içinde yavaş yaval bebeğinizin duyularını geliştirmeye yönelik çalışmalar yapabilirsiniz. (Çalışma derken, ninni söylemek gibi.. :) Altıncı haftada artık bebeğinizden ağlama dışında sesler de duymaya başlayacaksınız. (şaşırmayın) (Veya, şaşırın!) Bazı sesli harfler ve çok anlamlı olmasa da arka arkaya glen heceler duymanız normal.
Bu arada bebeğiniz yüzükoyun yatarken kollarını, başını havaya kaldırmak için kullanabileceğiniz de keşfetmiş durumda. Zorlanarak da olsa ellerinden destek alarak başını bir yandan ötekine çevirebilir artık.
Bebeğinizle diyalog kurmak, onun dış çevreyle iletişimini arttırmak adına yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri. Nasıl mı? Uyanıkken bebeğinizle konuşmayı deneyin. Dikkat kesilip dinlediğini göreceksiniz. Ona şarkı söyleyin, gıdıklayın, ufak masajlar yapın. Böylece neyin onu mutlu ettiğini nelerden hoşlanıp nelerden hoşlanmadığını görebilirsiniz. Tabi, bebeğinizi çok fazla uyaranla “overdoz” etmemeniz de lazım. Aynen büyük insanlar gibi bebeklerin de zaman zaman yalnız kalıp başlarını dinlemeye htiyaç duyacaklarını unutmayın.
Elbette ki unutmamak lazım, her bebek ayrı bir birey ve kendine has özellikleri var. Kişisel gelişim, adı üstünde son derece kişisel. Dolayısıyla, yukarda bahsedilen olaylar aynen buradaki sırayla olmayabilir, söz konusu haftalarda olmayabilir. Bunlar sizde panik yaratmamalı ancak, şüphelendiğiniz durumlarda da uzman hekimlere danışmaktan da geri durmamalısınız.
Bir cevap yazın