Günde kaç defa ya da kaç günde bir…

Doğumla birlikte iş bitmiyor. Hatta asıl iş doğumdan sonra başlıyor malumunuz. Doğumdan önceki soru kalıpları çok belli bir takım soruları içerirken doğumdan sonraki sorular çok daha anlık; günlük karşılaşılan durumlarla ilgili olabiliyor.

İlk günlerdeki sorulardan bazıları:

  • Günde kaç defa emzirilmeli?
  • Uyanmasa da iki saatte bir uyandırıp emzirilmeli mi?
  • Emdiğini nasıl anlayacağım?
  • Karnının doyduğunu nasıl anlarız?
  • Anne sütü ona yetiyor mu?
  • Anne sütünü biberonla versek sonra memeyi yadırgar mı?

gibi sorular oluyor, bir takım soruların yanıtını buluyorsunuz, bir takımını çevreden duyuyorsunuz, bazılarını kontroller sırasında doktorunuz söylüyor, bazıları için önce doktor arkadaşınızı sonra onun çocuk doktoru arkadaşını arıyorsunuz filan derken öğrene öğrene veledinizle birlikte büyüyorsunuz…

Derken sorular, ortada olan şeylerden çok olmayanlara da çevriliyor: “Velet kaka yapmıyor ne olacak?” gibi. Günde 7-8 bez değiştirirken bu sayı azalıyor, azalmakla kalmıyor ortada kaka olmayabiliyor. Bu durumu anneanneler, babaanneler normal karşılayıp, 1-2 gün kak yapmaması normal dese de “taze annecik” ve “taze babacık” (biz yani) için yepyeni araştırma konuları doğuyor. :)

Gelelim, bugün öğrendiklerimize:
Herşeyden önce (biz bulmayı becerememiş de olabiliriz) yerli kaynaklar bu konuda zayıf çıktı. Normal sayıyla ilgili bilgi verseler de anormal durumun hangi noktada başladığına dair, hangi nooktada üzerinde “panik” yazan düğmeye basılacağına dair bilgi yok. (Aslında panik olunacak bir durum da yok ya…)
Yabancı kaynaklarda ise durum çok farklı. Konuyla ilgili İngilizce siteleri turaladığınızda (veya doğru anahtar kelimelerle “gugılladığınızda” sayfalarca bilgi bulabiliyor, hatta çapraz okumalarla kendinizi garanti altına alabiliyorsunuz.

Bizim durumumuzda (“2 haftalık, sadece anne sütü ile beslenen velet” durumu yani), bir kaç gün ortalıkta kaka görünmemesi son derece normalmiş. Bunun en önemli sebebi, anne sütünün mucizevi bir besin oluşu, bebeğin anne sütünün neredeyse tamamından faydalanabilmesi ve atık olarak çok azının vücuttan atılmasıymış. Ki bir miktar atık da gaz olarak bünyeden çıkmakta zaten. Yanı sıra veletlerin çok hareket etmemesi de kabızlığa veya kaka konusunda tembelliğe yol açan bir durum.
Kaka yapamama veya kabızlık durumuna genelde besin türünü veya alışık olduğu beslenme metodunu değiştiren bebek ve çocuklarda rastlanırmış. (Anne sütünden mamaya, mamadan katı yiyeceklere geçiş esnasında filan). Ancak bir çok kaynakta, çok çabuk panik olmaya gerek olmadığını aklaşık 3-4 gün kaka yapılamamasının normal olduğu belirtilmiş. (Çok daha uzun sürelerden bahseden yazılar okudum ancak o kadar da rahat olmamak lazım)

Kakasıını yapamayan veletler için de çözümler var. Biraz dış desteğin faydalı olduğu durumlar var. Bacakları göğüse doğru iterek hafif masajlar; karnı ovalamak; “hadi kızım, aslansın sen, kaplansın sen, ıkınnn!” diye tezahürat yapmak bunlardan bazıları. Dr.Sears.com’da, veledi göğsüne kadar ılıık suda biraz oturtmanın da biraz pis ama etkili bir yöntem olduğundan bahsediliyor.

Uzatmayayım. Yukarıda bahsettiğim yöntemlerin hiçbi medikal geçmişe (en azından bana ait) dayanmadığını, sadece internette okunmuş, derlenmiş bilgiler olduğunu, bebeğinizle/çocuğununuzla ilgili sağlık konularında, içinizde en ufak bir kaygı veya şüphe varsa mutlaka bir doktora başvurmanızın önemini hatırlatmak isterim.

Konuyla ilgili daha fazla internet kurcalamak isteyenler için arama kelimelerinde önerilerim: “stool”, “constipation”, “constipation in babies”

Linkler ise şunlar:
Babies and Constipation (Bu vesileyle Dr.Greene.com‘u bulmuş oldum)
Childhood illnesses: Constipation
Constipation in Children
constipation, infant

0 Comments

  1. Sanirim bu konuda en muzdarip bebeklerden birinin annesiyim, benim bebegim henuz cok cok kucukken anne sutu nedeniyle fazla sivi olan diskilamanin sonucunda kucuk bir catlak olusmus, bu zamanla tedavilere yanit vermeye vermeye ve goturdugum bazi doktorlar tarafindan duzgun tedaviye yonlendirilmedigmiz icin fistul haline dondu, en sonunda kendi doktorumuzun ozellikle tavsiye ettigi bir cocuk cerrahinin uyguladigi tedavi elhamdulillah ise yaradi, cerrahin ismi Prof. Nuvit Sarimurat. Cocuk cerrahimiza gittigimizde fistulun adeta ciger gibi yanik gibi bir hal almis olmasi bayilacak gibi hissetmeme neden olmustu. Bebegin caninin acimasi nedeniyle kendini surekli tutmayi ogrenmesi neticesinde ordaki kasta yuksek direnc olusuyor ve bir pirt icin bile zorlaniyor, kaldi ki diski kalinbagirsakta durdukca icindeki kalmis cok az miktardaki sivi bile emilime ugradigi icin sertlesiyor, o sertlestikce bebegin cani daha cok aciyor, cani acidikca daha cok tutuyor daha cok sertlesiyor en sonunda sertlesen diski anusu deyim yerindeyse neredeyse yirtarak, iyilesmis dokuyu baska yerden bozarak cikiyor ve kucucuk bir catlak boyle fistule donusuyor.Fistul giderek buyuyor vs, bizde iyilesme sureci yaklasik 6-10 ay gibi bir zaman almisti.. Cerrahimizin bebegimize fiziksel yardiminin yaninda bize olan psikolojik destegini de hic unutamam. Hatta bize verdigi bazi orneklerle tedavinin ne kadar onemli oldugunu anlamistik ki bunlardan birisi zamaninda tedavi edilmemis 3-7 yaslarindaki cocuklarin artik diski kontrollerinin hci kalmamasi nedeniyle yasadigi zorluklardi.. Kisacasi herkesin bebeginin kendine gore bir normali vardir, ben kaka yapmama suresini simdi 2 gun olarak belirledim, sizde zaman gectikce ne kadarlik surenin normal oldugunu bulacaksiniz insallah.

  2. Minik Patikler’i okuyunca cok uzuldum, cok gecmis olsun ona.

    Ben kabizliktan degil de, ne zaman doydugunu anlayacaksiniz, ona cevap yazmaya calisayim.

    Burada (USA) dogum oncesi kurslarinda ogrettiklerine gore, bebek yumruklarini agzina, gozune, kulaklarina, kisacasi kafasi hizasina goturup ovusturuyor vs. ise actir, doydugu zaman kollari iki yanina duser ve isaret parmagi ilerilerde bir yerleri gosterir. O zaman doymus demektir.

    Benim birkac gun sonra 2 aylik olacak oglum uyanmak uzere, beslemek lazim…2 saat oldu, acikti tabi :) Bu arada birkac haftalik bebegin yeterli besinini almasi icin, uykusundan uyandirip beslemeniz gerekiyor. En iyi yontem ise, bebeginizi soyun, beziyle kalsin sadece, yanaklarinin agiza yakin bolumunu gidiklayin. Bezini mutlaka emzirmeden once degistirin.
    Kolay gelsin, ve sizi bu blogu yaptiginiz icin cok takdir ettigimi belirtmeliyim. Sizi blogumda linkleirme ekledim bile. Esinize buradan sevgilerimi gonderiyorum, bebeginizi guzel sari saclarindan koklarim.

  3. Anne sutu de hic merak etmeyin, yeter! ben de endiseleniyordum. Doktor kontrolunde bebegimizin gelisimi cok iyi oldugu soylendi. Esinizin bol bol su icmesini saglayin. Emzirdikten sonra pompa yapmaya calisin (pompa yoksa almayi dusunun) ki hormonlar sinyali alsin ve daha cok sut uretsin. Biberona ile 1. ayinda baslamayi oneriyor doktorlar, ‘nipple confusion’ yasamamalari icin. Malesef benim bebegim hastanede sarilik yuzunden formula ile tanisti, devam etmedik elbette ama birkac kere icme ile bile gogsumden dogrudan icmeyi unutuverdi. Emzige de alistirildi anneannesi tarafindan. Simdi sadece ‘nipple shield’ sayeside emiyor. Onsuz cok huzursuz olup agliyor, dogrudan meme ucundan icmek istemiyor malesef. Bir de ben pompa da yaptigim icin biberon ile tanismasi erken oldu.
    Tekrar kolay gelsin. Sevgiler.

  4. sevgili yeni baba; sorularınıza biraz olsun yanıt olabilecek bir kitap biliyorum! “bebeğimin ilk yılı”.
    yazan ben:))) sevgilerimle

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

© 2024 Baba Olmak

Theme by Anders NorenUp ↑