Buzuki Orhan yeni albümü ‘Kolik’te çocuklara hitap ederken, ebeveynlerine de bir müzik ziyafeti sunuyor. Bebeklerin nedensiz yere ağlamalarını önleyen albüm, üniversitelerde tez konusu olmuş

(Hızır Tüzel, Radikal, 20.06.2007)

Lorenzo’nun Yağı’ diye bir film vardı hatırlarsınız. Nick Nolte ve Susan Sarandon çocuklarının amansız hastalığına kendi çabalarıyla çare bulmaya çalışıyor ve sonuçta bunu başarıyorlardı. Gerçek bir olaydan perdeye aktarılan bu olayın, bir versiyonu da Türkiye’de yaşanmış meğer. şimdiye kadar üç albüm çıkaran nam-ı diğer ‘Buzuki Orhan’ın (Orhan Osman) son albümü ‘Kolik’ işte böyle bir maceranın ürünü.
Kolik aslında bir bebek rahatsızlığı. Sağlıklı, iyi beslenen bebeklerde de görülen henüz nedeni açıklanamayan bir sendrom. Durduk yerde, durmaksızın, soprano gibi diyaframdan haykırıp ağlamalarına deniyor. Çaresizlik had safhada oluyor haliyle.

Buzuki Orhan da, bir müzisyen olduğu için ilk çocuğunda bu maraza ortaya çıkınca kendine göre yöntemler aramış. Albümün içindeki aydınlatıcı bilgi özetle şöyle: “İlk kızımız dünyaya geldikten bir ay sonra kolikle tanıştık. Doğaldı aslında, bebek anne karnındaki ritimleri arıyordu. Evin içine uğultu yayan elektrik süpürgesi onu biraz susturuyordu. Su sesi de sakinleştiriyordu. Su ve elektrik faturalarının tutarı ve kayınvalidemin teşvikiyle stüdyoya girip, bu sesleri kayıt ettim ama bir sonuç elde edemedim. Sonra bu seslerin frekanslarını araştırdım. Böyle yola çıktık.”

Bebekleri, anne karnındaki sesleri ve ritimleri tespit ederek susturmak o kadar kolay olmamış. “Birtakım çalışmalar sonucu yaptığım kayıtlarla bebeğimizin sesi kesildi. Bu yöntem ikinci bebeğimizde de işe yaradı. Sonra komşunun, arkadaşın bebeği derken iş büyüdü. 3 bin saatlik bir şeyden bahsediyorum, 3 bin saatimi stüdyoda geçirdim. Birinci çocukta olumlu oldu ama işin içine başka çocuklar girince daha derinlemesine dalmak zorunda kaldık.”

Tamamını okumak için lütfen tıklayın…
Kolik albümünü satın almak için tıklayın…